Kulinaria

Jak ugotować makaron i jak przechowywać go tak, by nie stracił swoich właściwości?

Wydawać by się mogło, że gotowanie makaronu to nic trudnego. Wbrew pozorom wiele osób popełnia przy tym błędy, które rzutują nie tylko na wygląd, ale i na smak makaronu. Jak gotować makaron, aby nie stracił on elastyczności i doskonałego smaku? Zasady gotowania makaronu Nie ma nic gorszego niż rozgotowany makaron. Najlepiej smakuje ugotowany na pół […]

Wielkanoc z tradycjami – jak upiec babkę drożdżową, która zachwyci każdego?

Wielkanoc kojarzy nam się z kolorowymi pisankami, żółciutkimi kurczaczkami, koszyczkiem ze święconką oraz stołem pełnych jajek, mazurków, serników i innych mniej lub bardziej tradycyjnych, wielkanocnych przysmaków. Na Wielkanocnym stole, niemal w każdym domu króluje jednak Ona, piękna, wystawna, o fantazyjnym kształcie, bogato zdobiona, lub wręcz przeciwnie, skromna, ale dumna i nie mniej pyszna. Babka wielkanocna […]

Robimy mazurek wielkanocny

Mazurek jest staropolskim ciastem wielkanocnym, owianym mitem dotyczącym trudności jego przygotowania. W istocie nie ma w nim nic skomplikowanego, poza wybraniem spośród wielu tego jednego, który zachwyci nasze podniebienie. Nie ma jednego przepisu na mazurek, co więcej, to ciasto o wielu obliczach, które niejednokrotnie znamy pod zwyczajną nazwą. Podpowiemy zatem, jak zrobić mazurek wielkanocny i […]

Przewiń do góry