Wielkanoc kojarzy nam się z kolorowymi pisankami, żółciutkimi kurczaczkami, koszyczkiem ze święconką oraz stołem pełnych jajek, mazurków, serników i innych mniej lub bardziej tradycyjnych, wielkanocnych przysmaków. Na Wielkanocnym stole, niemal w każdym domu króluje jednak Ona, piękna, wystawna, o fantazyjnym kształcie, bogato zdobiona, lub wręcz przeciwnie, skromna, ale dumna i nie mniej pyszna. Babka wielkanocna — królowa świątecznego stołu, bez niej Wielkanoc nie byłaby taka sama. Tradycyjna babka drożdżowa Przepisów na babkę wielkanocną jest mnóstwo. Można zrobić ją z ciasta biszkoptowego, z dodatkiem kakao, może być cytrynowa, czekoladowa czy orzechowa. Jednak tradycyjna babka wielkanocna musi być drożdżowa. Jak zrobić babkę drożdżową? To wcale nie jest takie trudne, jak się wydaje. Wystarczy wykonać kilka czynności typowych dla ciasta drożdżowego i będziemy cieszyć nasze oczy i podniebienia pyszną drożdżową babką.
Jak zrobić babkę drożdżową?
Do wykonania ciasta drożdżowego potrzebujemy:
- 15 g drożdży suchych
- 1/2 kg mąki tortowej
- 5 żółtek
- 250 ml mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 100 g masła roztopionego i przestudzonego
- 1 i 1/2 ziemniaka, ugotowanego, zmielonego
- 150 g cukru pudru
- aromat pomarańczowy
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1/2 kieliszka rumu
- bakalie (rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa)
- szczypta soli
Wykonanie: Drożdże suche wymieszać z mąką, odstawić na bok. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać mąkę z drożdżami oraz pozostałe składniki, oprócz oleju i masła. Wszystko razem porządnie wyrobić, do powstania gładkiej, jednorodnej masy, najlepiej ręcznie lub hakiem do wyrabiania ciasta. Pod koniec wyrabiania dodać olej i masło.
Foremkę na babkę wysmarować masłem oraz oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do foremki, powinno zajmować około pół formy. Foremkę z ciastem przykryć bawełnianym ręcznikiem/ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Pieczenie babki wielkanocnej
Piec w temperaturze 160 stopni, około 35 minut, aż do tzw. suchego patyczka. Upieczoną i przestudzoną babkę wyciągamy z formy i gotowe!
Jak ozdobić babkę wielkanocną?
Aby babka nie tylko świetnie smakowała, ale również pięknie prezentowała się na świątecznym stole, dobrze jest ją ozdobić. Do ozdobienia babki drożdżowej najlepszy będzie tradycyjny lukier. Do jego wykonania potrzebujemy:
- 1 szklankę cukru pudru
- skórkę otartą z jednej cytryny
- sok wyciśnięty z cytryny
- 3-4 łyżki gorącej wody.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitego, gęstego, białego lukru. Lukier wylewamy do całkowicie wystudzone ciasto, dodatkowo możemy ozdobić go kolorowymi perełkami cukrowymi, kwiatami, lub posypką cukrową. Tak upieczona i ozdobiona babka drożdżowa, zachwyci wszystkich gości oraz domowników i bardzo szybko zniknie ze świątecznego stołu.