Jak ugotować makaron i jak przechowywać go tak, by nie stracił swoich właściwości?

Wydawać by się mogło, że gotowanie makaronu to nic trudnego. Wbrew pozorom wiele osób popełnia przy tym błędy, które rzutują nie tylko na wygląd, ale i na smak makaronu. Jak gotować makaron, aby nie stracił on elastyczności i doskonałego smaku?

Zasady gotowania makaronu

  • Nie ma nic gorszego niż rozgotowany makaron. Najlepiej smakuje ugotowany na pół twardo czyli al dente. Jeżeli chcesz ugotować 100g makaronu przygotuj litr osolonej wody. Pamiętaj, posól wodę dopiero wtedy, kiedy zacznie się gotować.
  • Najlepszy do gotowania makaronu jest niski garnek o dużej średnicy. Ważne jest by posolić wodę przed dodaniem makaronu.  Jeżeli nigdy nie wiesz, jaką ilość makaronu ugotować tak by nie było go ani za dużo, ani za mało, najlepiej przyjąć proporcje 50 g (czyli jedna szklanka) makaronu na osobę.
  • Czas gotowania oczywiście zależy od rodzaju i kształtu makaronu, a takie informacje znajdziesz na jego opakowaniu. Zwróć uwagę na to kiedy woda zawrze ponownie po wrzuceniu do niej makaronu, ponieważ dopiero od tego momentu liczy się czas gotowania.
  • Podczas gotowania nie zapominaj co jakiś czas zamieszać całości, w przeciwnym razie makaron może przywrzeć do dna garnka.
  • Ugotowany makaron należy odcedzić. Jeśli podajesz danie na ciepło – nie hartuj makaronu (nie przelewaj go zimną wodą) straci wówczas swój delikatny smak. Jeśli podasz makaron gorący, na pewno się nie poskleja.
  • Dla podniesienia wartości odżywczych dodaj do gotującej się na makaron wody kilku kropel oliwy z oliwek. Krawędź garnka możesz posmarować tłuszczem np. masłem, dzięki czemu makaron nie wykipi z garnka.
  • Nie łam makaronu po to żeby zmieścił się w garnku, lepiej poczekaj, aż zmięknie już ta część zanurzona w wodzie, wtedy wymieszaj całość i wsadź wystające końcówki do wody.
  • Szklankę wody, w której był gotowany,  makaron możesz później użyć do przygotowania sosu – taka woda polepszy jego smak i konsystencję.Jeśli masz wątpliwości w jaki sposób przechowywać makaron, najlepiej będzie jeżeli surowy makaron będziesz przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Świeżość powinien zachować przez około rok.

Jak przechowywać makaron

Jeśli chcesz przechować ugotowany makaron  to koniecznie włóż go do lodówki zamknięty w szczelnym pojemniku. W takim wypadku będzie nadawał się do spożycia przez ok. 3 – 5 dni.

By makaron się nie sklejał, można dodać olej: 1-2 łyżeczki na 500 g ugotowanego makaronu, można też tuż po ugotowaniu przelać makaron zimną wodą. Pamiętaj, że do zamrażania nadają się tylko niektóre gatunki makaronu – te, które przeznaczone są do zapiekania: lasagne, duże muszelki, manicotti, ziti. Należy pamiętać, że nie należy go rozmrażać a od razu wrzucić do wrzątku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *